Drámapedagógia

Drámapedagógia – játék – élet

A drámapedagógia a színház nyelvén beszél: a világ megismerésének egy formája a játék által. A játék szabadságot és védettséget nyújt. Nem kész válasz(oka)t kínál, mint a hagyományos oktatás, hanem a lényege, hogy a gyerekek a saját válaszaikat találják meg. Játék közben új dolgokat próbálhatnak ki és tapasztalhatnak meg a gyerekek – készségeket és képességeket fejleszthetnek.

A kislányom születése óta intenzíven foglalkoztat a gyermeklélektan és a gyermekpszichológia. Elkezdtem hát keresni, hol tudnék játékos nevelést tanulni, és a drámapedagógiában találtam meg azt a formát, ami nagyon közel áll hozzám. Rögtön éreztem, hogy ezzel komolyabban is szeretnék foglalkozni. Kaposi Lászlótól – aki elsők között foglalkozott drámapedagógiával Magyarországon – tanultam az alapokat.

Első évben a hangsúly, a szabályjátékokon van, ebből egy kis ízelítő megtekinthető a videón. A drámapedagógia másik érdekes formája a tanítási dráma. A témaválasztás minden korcsoporthoz igazodik. Az idősebbeknél például a szerelem, a kirekesztés, vagy az „elmobilosodás” témáját dolgozzuk fel – a hagyományos iskola ezekkel a témákkal csupán a társalgás szintjén foglalkozik, ami nem olyan mély, nem érinti meg annyira a gyereket, mint a játék által szerzett személyes tapasztalat. Ezek az órák a gyerekek előképzettsége nélkül is játszhatók (mindíg a tudásukhoz igazítva az órát), ezért ha bármely iskolának igénye lenne egy épp aktuális téma feldolgozására, bizalommal fordulhatnak hozzám.

Fontos kiemelni, hogy NEM célom színészeket nevelni, előadásokat létrehozni, hanem az, hogy a gyerek megtanuljon koncentrálni, bátran használja a képzelőerejét, a kreativitását és játék által felfedezze a világot; elsajátítsa, hogy kell csapatban dolgozni, odafigyelni egymásra, eközben fejlődik az empátia-, beszéd- és improvizációs készsége. A drámapedagógia segítségével egészséges módon tudja levezetni a felgyülemlett feszültséget, kiadni magából a frusztrációt, és nem utolsó sorban érvelni is megtanul.

Célcsoport: 6-10, és 10-14 éves korosztály (érdeklődés, jelentkezés alapján ez rugalmasan változhat)

Időtartam: 60perc

Óraszám: heti 1 alkalom

Helyszín: Komárno, Mederčská 4, (Šeko center, első emelet)